Om Petra

Och vem är Petra Vainionpää?

Jag bor i Borås sedan en tid tillbaka. Jag är uppvuxen i Värmland, och har tidigare bott 9 år i Stockholm och 16 år i Månstad, en socken i Tranemo kommun. Jag har inga egna barn, men min man Janne har två barn – Mattias och Malin. Därtill finns lilla Lea, så jag är stolt bonusfarmor!

Huset i banderollen är huset i Månstad. Jag tog inte bort bilden när vi flyttade till Borås för Månstad har fortfarande en stor plats i mitt hjärta och huset är kvar i familjens ägo. Det har varit i min mans släkt i fyra generationer och när vi flyttade ut flyttade den femte generationen in. Jag tycker dessutom att det är ett väldigt vackert hus! 

Sedan 1996 driver jag mitt företag som frilansare. Tidigare har jag bland annat arbetat som undersköterska, kontorsassistent och politiskt sakkunnig i Regeringskansliet. Oavsett var jag har arbetat eller vad jag har gjort har ord varit min passion, inte minst myndighetsspråk och politiskt språk. För mig handlar det om demokrati - människors rätt att förstå och veta, vilket är en förutsättning för att kunna delta i det demokratiska samtalet.

Min utbildning

Jag är examinerad språkkonsult i svenska, vilket innebär att jag har gått Språkkonsultlinjen vid Stockholms universitet. Utbildningen är på 100 poäng, och anordnas vartannat år. Mitt examensarbete var en studie om politikers talarspråk – "Ingvar Carlssons tal och talskrivare" (ISBN 91-86762-39-7).

Språkkonsulterna har även en egen förening - Föreningen Examinerade språkkonsulter i svenska. Där träffas vi med jämna mellanrum för fortbildning, språkliga diskussioner och trevligt umgänge!

Utöver språkkonsultutbildningen har jag även en filosofie kandidat-examen i svenska och statsvetenskap. Jag är alltså väl insatt i det politiska systemet, inklusive det politiska språket. 

Mina intressen

När jag inte arbetar försöker jag att ta mig ut i naturen för att fotografera eller bara gå i skogen och andas frisk luft. Jag försöker, som så många andra, också att röra på mig då och då. Gymträning passar mig perfekt, för då väljer jag tider och intensitet själv. Jag läser mycket och älskar musik - allt från hårdrock till opera - så konserter av alla de slag är ett stort intresse. 

 

   Petras Ordförråd AB
   Västerlånggatan 24
   503 30 Borås

   Mobil: 073 085 33 95
   E-post: petra@petrasordforrad.se